15/3/12

Joan Saura, un altre cas dels teus Mossos! Greu cas de corrupció en la *Policia Catalana per narcotràfic.

5 alts càrrecs de la Policia catalana (Mossos de *Esquadra) són detinguts per col·laborar amb traficants de cocaïna a canvi de regals. Els Mossos són dirigits pel "esquerrà" Joan Saura com a conseller d'Interior en la Generalitat de Catalunya.
Cinc Mossos d'Esquadra, entre comandaments i agents del Baix Llobregat, Vallès Occidental i Garraf, haurien col·laborat presumptament amb un grup de traficants que feia entrar cocaïna colombiana, cotxes i joies des del port de Barcelona, segons es desprèn del sumari del cas al que ha tingut accés l'emissora RAC1. Els policies haurien permès a membres de la banda, liderada per dos confidents, accedir a arxius confidencials, haurien intervingut per a un presumpte suborn a un fiscal, haurien impedit que avancessin investigacions i fins i tot tret una multa de trànsit. A canvi haurien rebut regals de variat valor, que inclourien descomptes en la joieria Rabat de Barcelona, diners en efectiu, caixes de puros i alcohol, una moto, un cotxe esportiu, una *Playstation i els honoraris de l'advocat que defensa a un dels imputats.

Pel que fa a les ramificacions en altres cossos policials, el sumari revela que s'han obert tres investigacions internes paral·leles a la causa judicial, pels departaments d'Assumptes Interns dels Mossos d'Esquadra, de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional espanyola. Les perquisicions més exhaustives han estat les de la policia autonòmica, que dirigeix el secretari d'Interior Joan *Delort, que han permès recaptar informació vital per a les imputacions. La Guàrdia Urbana de Barcelona apareix també en el sumari, amb dos agents citats, però no ha tingut lloc cap investigació interna sobre aquest tema. Les poblacions en les quals s'han detectat agents presumptament corruptes o on han operat membres del grup narcotraficant són Barcelona, Sant Cugat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Gavà, Viladecans, Castelldefels i Vilanova i la Geltrú.

La causa imputa a tres caps del Grup RESSÒ de la Guàrdia Civil [acrònim referit als equips d'Investigació Contra el Crim Organitzat a Espanya] per haver cobrat per falsejar un atestat de decomís de drogues, que estaria ple d'incoherències, i per intentar implicar a un fiscal que els investigava i al que qualificaven de molt amic. La sospita va motivar que els comandaments de la Guàrdia Civil ordenessin registrar la caserna d'aquest cos a Sant Andreu de la Barca. La documentació també apunta a un alt càrrec [A. C.] de la presó de Ca *Brians, a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona), imputat però no detingut, que hauria acceptat 40.000 euros per revisar els expedients de dos empresonats italians, concedir-los el tercer grau i permetre'ls sortir de presó. També se cita a un agent de la Policia Nacional espanyola, que hauria ofert escorta i protecció al cap dels traficants.

El sumari –del que té còpia RAC1 i encara segueix llegint­– té 13.000 folis i inclou *trascripciones telefòniques, detalls d'enregistraments en vídeo entre alguns dels Mossos i traficants, informes d'Assumptes Interns i diligències judicials. Ho dirigeix Joaquim Aguirre, com a titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona. Al llarg de la investigació, que ha durat mig any, han estat gravades més de mil trucades telefòniques d'uns 120 números de telèfon diferents, fixos i mòbils, una xifra bastant elevada a causa de les precaucions que prenien els investigats, alguns dels quals que canviaven de nombre cada vint dies.

El cas va sortir a la llum, encara que amb molt pocs detalls, el passat octubre, arran de la detenció d'un sotsinspector de Vilanova i la Geltrú [Josep *Ranea]; un *caporal [M. L. I.] i un agent [J. A. M. R] de Sant Cugat del Vallès, que són els que presumptament van permetre a un membre de la banda accedir a dades confidencials de la policia autonòmica des del seu ordinador de la Unitat d'Investigació en la comissaria de Sant Cugat. El sumari cita una ocasió en la qual *Renea va exigir als traficants, amb insistència, una consola PlayStation a canvi d'haver aprovat l'entrevista d'entrada a l'Escola de Mossos d'Esquadra d'un protegit [A. S.] del capdavanter traficant.

En aquests moments el sotsinspector està a la presó i els altres en llibertat provisional. Els dos altres agents investigats pel jutge, segons s'ha sabut avui amb aquest sumari, són dos sergents [A. J. S. i O. D. R.]. La investigació continua oberta, però la setmana passada es va aixecar el secret de sumari sobre les actuacions dutes a terme fins ara. El sotsinspector de Vilanova i la Geltrú pel que sembla era el principal contacte del grup delictiu i va ser trobat gràcies al mateix confident que va delatar les trames corruptes dels prostíbuls *Saratoga i Riviera de Castelldefels, el robatori de 400 quilos de cocaïna del port de Barcelona i la xarxa de llicències comercials comprades en el districte barceloní de Ciutat Vella. Aquest confident, Manuel Gutiérrez *Carbajo, hauria col·laborat durant anys amb els diferents cossos policials filtrant-los informació, relació per la qual va aconseguir nombrosos contactes d'agents i comandaments, alguns dels quals van accedir als seus oferiments i peticions de favors.

El sumari també destapa les trucades entre membres de la banda i dos periodistes de successos molt reconeguts, contra els quals no hi ha proves que hagin comès cap delicte però sí que es demostra que mantenien una relació amistosa i d'intercanvi de favors amb almenys un capitost *narco [Manuel Gutiérrez *Carbajo].

Els membres de la banda identificats pel sumari són deu. Pel que sembla en la cúspide estaria Gutiérrez, un empresari molt bé relacionat, que donaria ordres a un segon capdavanter, de perfil més executiu, Marco Antonio Crespo *Bejarano, que també hauria estat confident policial. L'esposa d'aquest [M. C. R. M.] presumptament participava en la venda d'estupefaents a alguns consumidors. Un individu conegut sota el nom de Dani s'hauria encarregat del tall de la cocaïna i un altre membre, sobrenomenat El Calvo, s'hauria encarregat de distribuir-la als venedors inferiors, denominats '*palangreros', juntament amb El Ximple. Un altre investigat, El Cérvol, hauria tingut funcions polivalents com *recadero, guardaespatlles i *chofer de Crespo. Finalment estaria Juan Miguel Bono Hernández, home de confiança de Gutiérrez i que hauria viatjat a Colòmbia almenys una vegada per preparar un enviament, va ser detingut per la Guàrdia Civil al maig de 2009. Arran d'aquesta detenció, la investigació va sol·licitar diverses intervencions telefòniques que van revelar la implicació d'agents policials dels quatre cossos.

Segons l'agència informativa EFE, Gutiérrez va involucrar a altres persones per despit, per la seva detenció després de confiscar-li una pistola. Hauria quedat en llibertat sota una fiança de 50.000 euros. Segons l'agència, el jutge hauria imputat a una quinzena d'agents de la *Benemérita.

No hay comentarios:

Publicar un comentario