2/12/11

El exjefe de Caixa Penedès es va assignar 11 milions de pensió

El Banc BMN reclamarà avui 28 novembre del 2011 a Pagès que retorni els diners 
 Les fusions de caixes d'estalvis tenen l'avantatge que exigeixen revisar acords, papers i transferències. Així és com ha sortit a la llum que quatre alts càrrecs de Caixa Penedès s'havien adjudicat plans de pensions, recolzats en pòlisses d'assegurances, per valor de 20 milions, sense coneixement del consell d'administració. Aquest fet està en mans de la fiscal cap de Catalunya. Penedès està integrat en banc Grup BMN, fusió liderada per Caixa Murcia, que va rebre 915 milions d'ajudes públiques.

 Però, segons fonts del consell, el desglossament demostra qui va ser el més beneficiat d'aquesta trama: Ricard Pagès, expresident de la caixa, es va assignar personalment al voltant d'11 milions. D'aquesta quantitat, 10,2 milions estarien en un fons extern i 800.000 euros en un altre d'aportació definida. Pagès va utilitzar una altra entitat financera per a aquesta maniobra, sense l'acord del consell.

El segon que millor havia sortit para va ser l'ex director general,
Manuel Troyano, que podria haver-se assignat sis milions, segons fonts del consell.
El tercer investigat és Joan Caellas, destituït a principis d'agost, que va poder fer-se amb 1,5 milions. Després d'un enfrontament amb els directius del banc Grup BMN a l'agost passat, Caellas va exigir a més, tres milions per deixar el seu lloc per un contracte de blindatge que tenia signat al seu favor. Carlos Egea, president de Banc BMN, solament va permetre que es portés una indemnització de 45 dies per any treballat, la qual cosa va suposar al voltant d'un milió d'euros.

La cambra implicada, Jaume Jorba, exdirector de recursos humans, també s'hauria fet amb 1,5 milions, segons les mateixes fonts.

Aquestes xifres són de gran quantia si es té en compte que en 2010 la caixa va guanyar 27,45 milions, un 30% menys. L'entitat, amb 23.000 milions d'actius, està en part baixa del rànquing, encara que la quantia de les pensions és pròpia d'una entitat deu vegades més gran. En l'última auditoria, signada per Deloitte, diuen que el fons de pensions dels 2.800 empleats està dotat amb 60 milions. Entre quatre caps s'han repartit un terç d'aquesta quantitat.
Aquest escàndol no quedarà circumscrit a Caixa Penedès. En l'entitat matriu, el consell d'administració de BMN (on estan representants de Caixa Murcia, Caixa Granada, Sa Nostra i Penedès) té avui previst substituir a dos consellers representants de Caixa Penedès, Ricard Pagés i Manuel Troyano, per Albert *Vancells, nou president de l'entitat catalana i Ricard Banquells, secretari del consell d'administració de la mateixa.

A més, el consell de BMN analitzarà la possibilitat de, conjuntament amb Caixa Penedès, "iniciar les accions necessàries encaminades a la reclamació dels fons de pensions dels quatre *exdirectivos, titulars de pòlisses d'assegurances individuals, després d'haver estat coneixedors de la seva quantia i dels procediments utilitzats en la seva formalització", segons fonts d'aquest banc.

L'escàndol de Penedès obligarà a examinar els processos de control que tenia la caixa i el coneixement dels membres de la comissió de retribucions sobre les partides transferides perquè la quantia és d'enorme importància. El mateix problema ha sorgit en les caixes gallegues i en la CAM, la subhasta de la qual està prevista que es tanqui divendres vinent.

Si a Galícia i Alacant ha actuat Anticorrupció, en el cas de Penedès ha estat la Fiscalia Superior de Catalunya. Aquest organisme va decidir el divendres passat obrir una investigació per determinar la "possible responsabilitat penal" dels quatre exdirectius per administració deslleial i apropiació indeguda. També cerca possible perjudici a l'entitat i abús de funcions. Un altre assumpte és si les pensions es van dotar abans o després de rebre les ajudes perquè podria existir malversació de cabals públics. Les diligències es troben en la seva fase inicial.

No hay comentarios:

Publicar un comentario