Tu voto es computado y tenido en cuenta realmente en el reparto de escaños. Por tanto, el voto a Escaños en Blanco esparecido pero mejor que el voto en blanco.
Dos localidades: Foixà (2 concejales) y Gironella (1 concejal), ya cuentan con sus primeras concejalías vacías por decisión de sus habitantes en las pasadas municipales del 22M.
Presentamos candidatura de cara a las elecciones generales al Congreso y Senado del 20N de 2011. En 23 circunscripciones Escaños en Blanco será una opción democrática más.
Ejemplo de Papeleta al Congreso por Salamanca
Escons en Blanc és…
més útil que l’abstenció!
major protesta que el vot nul!
millor que votar en blanc!
Votant al partit Escons en Blanc podràs buidar el Congrés i el Senat!
Busca la nostra papereta!
Què és Escons en Blanc?
Escons en Blanc és un formació política creada amb la voluntat de donar representació a aquells ciutadans demòcrates que, descontents amb la feina dels seus representants, no troben en cap llista electoral una alternativa que els satisfaci. Partint d’aquesta premissa, ens presentem a les eleccions amb la intenció de deixar buit qualsevol escó que puguem arribar a assolir, renunciant a tot tipus de remuneració personal derivada d’aquest fet.
Amb la posada en marxa d’aquesta iniciativa, pretenem:
- Fer visible, de manera inequívoca, el descontentament amb la classe política d’una part important de la ciutadania que no s’hi sent representada.
- Captar l’atenció dels mitjans de comunicació i de la societat en general amb una acció original i innovadora, alhora que democràtica, que contribueixi així a generar un debat públic centrat en els dèficits del nostre sistema de representació.
- Pressionar la classe política i els seus partits per tal que s’esforcin molt més a desenvolupar la seva activitat amb ètica i respecte, promovent iniciatives de govern i legislatives que fomentin la participació dels ciutadans més enllà dels comicis que se celebren cada quatre anys.
És necessari un partit com Escons en Blanc?
Elecció darrera elecció, molts ciutadans han volgut mostrar el seu malestar mitjançant el vot en blanc, el vot nul o l’abstenció. Aquestes opcions, però, han resultat ineficaces per dues raons:
- La seva escassa repercussió mediàtica, malgrat les xifres gens menyspreables que han arribat a assolir.
- La seva indefinició, pel fet que la normativa electoral no assigna cap representació ni significació concreta a aquestes opcions i això fa que qualsevol significat que se’ls vulgui atribuir es difumini entre els molts possibles (vot de càstig, vot de conformitat, indiferència, indecisió, oblit, consigna política…).
Tampoc s’ha d’oblidar que, degut al nostre sistema de repartiment de representació (basat en l’anomenada llei d’Hondt), el vot en blanc, en la mesura que no és computable, només perjudica els partits petits. I també fóra bo recordar que, encara que els partits reben subvencions segons el nombre de vots obtinguts, el fet que la participació baixi no té per què suposar que els seus ingressos s’hi vegin afectats en la mateixa mesura: l’any 2008, per exemple, es va aprovar un increment d’un 20% dels pressupostos destinats al finançament dels partits.
Resulta evident, doncs, que cal una nova eina per tal de canalitzar aquest malestar. I Escons en Blanc ho és.
Quin és l’origen d’Escons en Blanc?
Escons en Blanc no surt del no res. És, en realitat, la continuació d’un altre partit, Escons Insubmisos, que va donar per finalitzada la seva activitat l’any 2007.
A començaments de l’estiu de 2008, poc després que el projecte d’Escons Insubmisos hagués arribat a la seva fi, la majoria de persones que n’havíem estat al front durant la seva darrera etapa comprenguérem que la decepció i la frustració que havíem patit no podien, de cap manera, submergir-nos en la resignació. Enteníem que una iniciativa com la d’Escons Insubmisos era massa original, massa engrescadora, massa necessària com per permetre que desaparegués emportant-se tot allò que amb tant d’esforç s’havia aconseguit. En cinc anys, sense subvencions, sense donacions, sense quotes, amb mitjans precaris, gairebé sense cap repercussió mediàtica, havíem passat d’obtenir 731 vots a les eleccions municipals a Barcelona (maig de 2003), a obtenir-ne 12149 a tota Catalunya a les eleccions al Senat (març 2008). Per a nosaltres era massa recorregut com per vèncer la temptació de reprendre de nou el camí.
D’aquesta manera, vam decidir crear un nou partit que intentés recuperar el buit que Escons Insubmisosdeixava. Un gran contratemps també pot ser interpretat com una gran oportunitat. Així, durant mesos, vam debatre i reflexionar plegats, intentant trobar la via per dissenyar una nova estructura que fos capaç de, aprofitant la valuosa experiència acumulada, superar i prevenir errors o dificultats del passat. Es tractava de perfeccionar el model que ja coneixíem.
El resultat de tot aquell procés va ser doble. Per una banda, un nou manifest que simplificava i clarificava el missatge, encara que respectant al 100% l’essència dels objectius, de l’ideari que va guiar les accions i l’esperit d’Escons Insubmisos durant la tota seva trajectòria. Per l’altra, uns nous estatuts que establien un marc executiu i organitzatiu pensat per poder adaptar-se a un futur creixement del col·lectiu que esperàvem s’aniria produint (tal i com ja venia succeint en els darrers temps d’Escons Insubmisos), assegurant a la vegada nivells més elevats de participació i operativitat en la presa de decisions.
Podem dir que Escons en Blanc és com una botiga que, havent romàs un temps tancada, va obrir de nou al públic després d’haver aprofitat el parèntesi per renovar la façana, canviar el rètol (nom inclòs), pintar les parets d’un altre color, modernitzar la instal·lació elèctrica i reorganitzar el mobiliari. Els treballadors i, el que és més important, el producte que ofereix, però, segueixen sent els mateixos.
En definitiva, Escons en Blanc és i vol ser l’hereu natural d’Escons Insubmisos, en la mesura que recupera tota la feina feta abans per fer que el projecte continuï avançant.
Com funciona Escons en Blanc?
Tal i com marquen els seus estatus, l’Assemblea General, formada pel conjunt dels seus militants, és el màxim òrgan de representació d’Escons en Blanc i en ella en recauen totes les competències. Cap decisió important no es pot prendre sense el consentiment de l’Assemblea General.
La gestió del dia a dia, però, corre a càrrec del Consell Executiu, des del qual es dissenyen estratègies i es posen en marxa accions encaminades a la consecució dels objectius del partit, respectant sempre les directrius marcades pel l’Assemblea General.
Actualment, el Consell Executiu d’Escons en Blanc està format per:
Sebastià Llorach – Coordinador
Ricard Blancafort – Secretari
Manel Bosch – Tresorer
Toni Ramon – Comunicació
Joan Ramon Serra – Campanya
El projecte d’Escons en Blanc, té data de caducitat?
Sí. El nostre desig és poder iniciar un procés que condueixi a una necessària modificació de la llei electoral, en el sentit de reconèixer el dret dels electors a fer ús d’un tipus de vot específic i exclusiu pensat per a tots aquells ciutadans demòcrates que, descontents amb la feina dels seus representants, no trobessin en cap llista electoral una alternativa que els satisfés. Aquest vot hauria de ser computat com el d’una candidatura més i, cas d’aconseguir alguna representació, aquesta es materialitzaria en forma d’escons buits. Escons en Blanc s’autodissoldrà quan aquest objectiu hagi estat assolit.
El poder del silenci
A Escons en Blanc no som d’esquerres ni de dretes, ni feixistes, ni ecologistes… No som socialistes, ni de centre, ni nacionalistes, ni democristians, ni anarquistes. No estem aquí per dir què és millor ni pitjor, ni quines polítiques s’haurien de dur a terme. No estem a favor de l’última llei que s’ha aprovat, ni tampoc en contra. No tenim cap ideologia i les tenim totes. No tenim clar si ha de governar aquell, o aquella, o aquell altre…
Però tenim clara una cosa: creiem que hem de poder dir que no. De la mateixa forma que tenim dret a votar a qualsevol partit, hem de tenir el dret a no votar-ne a cap, senzillament perquè cap d’ells ens agrada. Tenim dret a dir que no i que se sàpiga.
Potser has arribat fins aquí perquè estàs cansat dels polítics, de les seves farses, de les seves mentides, de tantes promeses incomplertes, de tants impresentables, de tants corruptes. Pot ser que no t’agradi la llei electoral, o que estiguis cansat de l’amiguisme, del transfuguisme o, simplement, de la manca de memòria. O potser no. No ho sabem. No ho sabem ni tampoc ens volem fer ressò de cap opinió en particular.
No diem res. Callem. Emmudim. Creiem en el valor del silenci en un món polític on les paraules han deixat de tenir sentit. Un silenci acusador. Callem, sí, però també ho diem tot. O millor encara, diem només una cosa: diem NO.
El nostre vot no servirà per engrossir el percentatge de vots en blanc, o nuls, o d’abstencions, xifres de les que, al final, ningú no en fa cas.
El nostre vot no permetrà que un partit pugui governar amb falsa majoria.
El nostre vot no es repartirà entre els partits amb representació.
El nostre vot no quedarà només en les estadístiques.
El nostre vot servirà per dir que no, que no volem res d’això. Que en aquestes circumstàncies preferim ser representats pel nostre silenci.
Els nostres escons seran blancs. No es tacaran amb paraules sense sentit ni es traduiran en suculents sous que algú s’embutxacaria només per pitjar el botó que la disciplina de partit imposa, ni servirà per rebre subvencions destinades a campanyes electorals cada cop més cares. Els nostre escons quedaran buits. Però així ens assegurarem que no els omplin uns governants que ens avergonyeixen, que no ens representen.
I així, quan els parlaments comencin a omplir-se d’escons en blanc, l’enrenou que crearan serà tan gran que no podrà ser ignorat. I potser llavors, alguns polítics començaran a tenir por, por a perdre la paraula, por a perdre el sou, por a perdre la majoria, por a perdre la subvenció… I potser llavors, les coses començaran a canviar.
QUÈ PRETENEM DEIXANT ELS ESCONS BUITS?
COM FUNCIONA EL PARTIT?
FINS QUAN?
Fer efectiu el vot blanc computable i portar a la pràctica, dins del marc de
la Llei electoral vigent, la seva modi cació. Que reconegui als ciutadans
que no se senten representats per cap de les llistes electorals, el dret a un
vot especí c. Fer visible el descontent amb les actuals formacions
polítiques, de manera inequívoca, d'una part important de la ciutadania.
La regeneració de la vida política, pressionant els actuals partits i els seus
representants perquè s'esforcin molt més a desenvolupar la seva activitat
amb ètica, rigor i respecte, promovent iniciatives de govern i legislatives
que fomentin la participació de la ciutadania més enllà dels comicis cada
quatre anys.
És un partit assembleari, on l'assemblea general és el màxim òrgan de
govern. Està format per militants amb veu i vot a l'assemblea i per
simpatitzants, que sense una implicació en les decisions del partit, son
membres actius a l'hora de col.laborar.
Tant la militància com la a liació com a simpatitzant és oberta a tothom
que vulgui enviant un correu a secretaria@esconsenblanc.org
Tanmateix si voleu començar a col.laborar amb nosaltres contacteu amb
participa@esconsenblanc.org
Falsos mites:
Tots som iguals davant la llei
14 NOV 2011 BY ORIOL
La Constitució, textualment, diu que tots els ciutadans “tenen dret a accedir en igualtat de condicions a les funcions i càrrecs públics”. Però com ja suposem que quan es va fer la Constitució ja sabien que no voldrien complir amb la totalitat d’aquesta frase sense perdre el control dels càrrecs públics, van afegir unes paraules per assegurar-se de que podrien incomplir quan volguessin aquest dret bàsic. I la frase va quedar així:
“Art.23.2. Així, [tots els ciutadans] tenen dret a accedir en igualtat de condicions a les funcions i càrrecs públics, amb els requisits que marquin les Lleis.”
Treballant dins un partit aquesta frase fa riure, us expliquem el perquè.
Falsos mites: La Llei d’Hondt
08 NOV 2011 BY ROGER
Sovint parlem o sentim a parlar de que la llei electoral s’hauria de modificar per a què fos més justa per a tots i que no ens portés a un bipartidisme. I sempre que surt aquesta conversa es parla de la Llei d’Hondt, sempre amb una mica de dubtes sobre com funciona i com realment afecta aquesta en el repartiment d’escons. Suposem que la complexitat de la fórmula i el desconeixement del perquè del seu ús fa que l’aparició de falsos mites sigui prolífica. Aquí en marquem alguns.
Falsos mites: El vot en blanc
08 NOV 2011 BY ROGER
És curiós la quantitat de falsos mites que corren sobre el vot en blanc i com es multipliquen. La raó principal és perquè cada cop més gent tria aquesta opció com a eina de protesta sense saber si aquesta és una bona forma de queixar-se. Amb aquesta sèrie de falsos mites intentarem desvetllar uns quants dubtes.
Falsos mites: Firmes per a poder presentar-se?
08 NOV 2011 BY ROGER /
Aquest gener una modificació de la llei electoral va fer canviar les coses per a molts partits.
A partir d’ara qualsevol partit que no tingués representació al Congrés o al Senat hauria de demanar el 0,1 de firmes del cens per a poder-se presentar a les eleccions.
Donaven 20 dies per a aconseguir-les.
Els motius que van donar van ser uns quants, i intentarem veure fins a quin punt hi ha raó en ells.
No hay comentarios:
Publicar un comentario