30/11/11

Jordi Pujol: ‘Lograr un buen pacto fiscal frenaría el independentismo’

Jordi Pujol: ‘Lograr un buen pacto fiscal
frenaría el independentismo’

Jordi Pujol i Soley nació en Barcelona el 9 de junio de 1930. 
Fue President de la Generalitat de Catalunya entre el 24 de abril 1980 
y el 16 de diciembre de 2003. 
Doctor en Medicina por la Universidad de Barcelona. 
Es el presidente de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) desde 1974. 
Además, desde el año 2005 es el presidente de la Fundació Centre d’Estudis Jordi Pujol 

OCTAVI SAUMELL | 11/11/2011 19:28

¿Sería posible lograr el pacto fiscal si el Partido Popular gobierna con mayoría absoluta?
Nosotros no podemos evitar que un partido español tenga mayoría absoluta en Madrid. Desde Catalunya debemos defender nuestro autogobierno, que desde la sentencia del Estatut está muy amenazado, así como un mayor respeto para nuestra lengua y cultura.

¿El pacto fiscal es la gran solución o sería sólo un parche a corto plazo?
Depende del acuerdo al que se llegue. A veces hemos llegado a pactos para mejorar la financiación. Pese a ello, posteriormente, se ha demostrado que no son definitivos.

¿Y cómo podría serlo?
No podemos seguir con los déficits fiscales del 9% del PIB que tenemos en la actualidad.

En Alemania, el máximo que aportan las regiones es el 4%.  
Sí, porqué allí hay una sentencia del Tribunal Constitucional. Y también hay otra que dice que no se pueden saltar el principio de ordinalidad, que dice que si somos los terceros del país en PIB, no puede ser que al realizar la contribución solidario bajemos en el ránking.

Usted ha tratado con un PP con mayoría absoluta. ¿Es realista pensar que Rajoy aceptará el Pacte Fiscal?
No lo sé, pero es lo que debemos hacer porqué sino quedaremos definitivamente ahogados. Sería una gran contradicción que un país donde el 70% de sus ciudadanos quieren el Pacte Fiscal, éste porcentaje no se viera reflejado porqué ni PSC ni PP lo defendieran.

¿Hay plan B?
Cuando se tiene, no se explica. Si se rechaza, la situación sería muy complicada.  La solución sería convocar un referéndum sobre el pacto fiscal.

¿Pacto fiscal o segregación?
Esto ya se verá.
Usted dice que ya no tiene argumentos para no defender la independencia.
Ya no tengo motivos contra ella. Y aún se acentuará más si no se lograra el pacto fiscal.

Entonces, ¿el pacto fiscal deberían quererlo las personas no independentistas?
Exacto, y con todas sus fuerzas, ya que en estos momentos sería uno de los pocos argumentos que podrían demostrar que no sería necesaria la independencia.

Se dice que Convergència i Unió no quiso el concierto económico a principios de los ochenta.
Esto es rotundamente falso. Siempre lo hemos pedido, desde 1978, pero ni el PSC ni la UCD ni el PSUC ni Centristes per Catalunya lo quisieron. Sólo votamos a favor nosotros y Esquerra Republicana, pero entonces los dos partidos éramos muy minoritarios. 

Yo tengo 30 años. ¿Cree que algún día veré el Estado catalán?
Usted podría ver dos cosas. Una Catalunya independiente y con Estado propio, que es muy difícil pero no imposible, o que quede como una cosa insignificante por la presión fiscal y cultural.
¿Está en peligro la inmersión lingüística?
La sentencia del Constitucional sobre el Estatut inquieta. Sin pacto fiscal ni inmersión lingüística no hay posibilidad de entendimiento. La inmersión es un elemento clave para integrar a la inmigración.

¿Vio el cara a cara entre Mariano Rajoy  (PP) y Alfredo Pérez Rubalcaba (PSOE)?
No.

¿Por qué?
Tenía trabajo. Además, era muy evidente lo que dirían uno y el otro. Me han comentado que se notó que Rubalcaba ya daba por hecho que Rajoy sería el nuevo presidente.

¿Tiene la sensación de que el PP esconde cosas?
Nadie dirá la verdad hasta el 21 de noviembre, excepto CiU. Nosotros ya hemos hecho los ajustes económicos por la situación de la Generalitat.

Rubalcaba propone eliminar diputaciones  y el PSC Consells Comarcals...
Esto de racionalizar el gasto público quiere decir centralización. También aprobamos las veguerías, que sólo las quiere Jordi Ausàs. Autonomía no quiere sobrelegislar ni quiere decir hacer muchas cosas. Por esto queremos impulsar la Llei Òmnibus.

Tarragona será la sede de los Juegos del Mediterráneo del 2017.
Es una gran noticia. Tarragona deberá intentar crear el estado de opinión que se generó en Barcelona 92, aunque se debe ser consciente de que la situación económica no es fácil.

¿Cree que el Gobierno Central priorizará el Corredor del Mediterrani sobre el Atlántico?
No lo sé, no tengo ninguna garantía de ello. El Estado español quiere hacer muchos corredores... igual no hacen ni uno. Lo que está claro es que haya el gobierno que haya no nos podemos fiar de ninguno.

Usted vivió como President de la Generalitat la moción de censura de 1989 en el Ayuntamiento de Tarragona. ¿Sería posible repetirla?
Siempre se pueden dar, de hecho, se hacen muy a menudo, pero no sigo la actualidad interna de este Consistorio. Quedan tres años de mandato y no sé que pasará.

¿Hizo bien CiU no pactando con el PP?
Me pareció acertado. Fue lo que pidió la dirección de CiU.

Aquí en Tarragona hubo mucha polémica.
Sí, lo sé. Por eso vino Oriol Pujol a convencer.

¿Cómo definiría a Victòria Forns?
Es una promesa política muy importante y un gran activo para CiU. 

 
Jordi Pujol, el pasado jueves, durante la entrevista que concedió al ‘Diari’. - PERE FERRÉ

Silenci, aquí Catalunya es defrauda: 16.000 milions d'euros anuals

Silenci, aquí es defrauda: 16.000 milions d'euros anuals
 El frau empresarial català multiplica sis cops les retallades de l'executiu neocon-vergent · Els noms dels 1.600 grans evasors, blindats i protegits pel mateix Estat defraudat · La nissaga Carulla, el pare d'Artur Mas, Carceller de DAMM SA, el futbolista Luis Enrique, l'empresari químic Bas Puig, el directiu de RBA Ricardo Rodrigo, l'arquitecte Alfredo Arribas, Alejandro Sanz o Emilio Botin, entre els defraudadors


Les dades hi són. El frau fiscal empresarial català, via paradisos fiscals, blanqueig de capitals i enginyeria comptable, sixtuplica les pitjors retallades antisocials aprovades pel Parlament de Catalunya des del final de la dictadura. Fonts sindicals eleven a 16.000 milions d'euros el frau fiscal català anual, davant els 2.700 milions d'euros de tissorada del primer pressupost d'Artur Mas. La xifra, en plena fal·lera electoral pel 'pacte fiscal', s'apropa al volum de l'espoli fiscal de l'Estat que acumularien les finances públiques catalanes, estimat en vora 20.000 milions d'euros per diversos estudis sobiranistes. Doble moral convergent: exigeixen nova fiscalitat portes enfora i encobreixen el frau fiscal dins de casa.
La comparativa mereix similar resultat en el cas de l'Estat espanyol. Les organitzacions professionals d'inspectors d'Hisenda xifren l'economia submergida en en 240.000 milions d'euros, ben bé 5 cops les retallades aprovades per Rodriguez Zapatero -50.000 milions- per al període 2010-2013. Aquesta realitat suposa un mínim d'un frau fiscal anual on es deixen d'ingressar ben bé 25.000 milons d'euros anuals. Segons GESTHA, organisme dels tècnics i inspectors d'Hisenda, només durant 2010 les grans fortunes i grans empreses espanyoles van evadir un mínim de 42.771 milions d'euros, la petita i mitjana empresa hauria defraudat 16.261 milions, mentre el frau de particulars es limitaria a 1.543 milions d'euros. L'altre gran bossa de frau, el frau laboral amb la Seguretat Social vinculat a l'economia submergida, ascendiria a 30.000 milions d'euros.
El frau no és pas nou, sinó cronificat: GESTHA denuncia "que s'està perdent la batalla contra el frau fiscal amb una estratègia clarament equivocada", amb una legislació laxa i una política governamental que fa anys que posa la lupa "sobre les rendes del treball, dels autònoms i de les microempreses en compte de perseguir les grans bosses de frau" alenades per les grans fortunes i les grans empreses, principals responsables d'un frau massiu del qual hi ha símptomes rellevants. Segons dades oficials, a l'Estat espanyol hi ha 3.299 persones que disposen d'un patrimoni superior als 10 milions d'euros. Només 729 persones van declarar tenir un patrimoni superior a aquella xifra.

D'empresaris a esportistes
Dels casos de frau fiscal més recents, es podrien citar el del pilot de motos Sete Gibernau -2,8 milions evadits a Suïssa-, el del directiu de RBA Ricardo Rodrigo -2,3 milions, enviats també al país helvètic- o el de la nissaga Carulla. La nissaga propietària d'Agroalimen, al primera indústria alimentària catalana, estpà sent investigada per l'evasió continuada, a través de societats instrumentals, durant els darrers cinc anys. El frau podria arribar als 180 milions d'euros, que van ser enviats a les Antilles Holandeses per contituir dues societats que van ser recomprades per dues mercantils amb seu a Costa Rica i l'Uruguai i vinculades als sis germans Carulla.
No són pas els únics. Demetrio Carceller, propietari indiscutit de Cerveses Damm SA, també està imputat per un frau fiscal continuat durant els darrers 15 anys i per un valor que ascendiria als 500 milions d'euros. Carceller s'hauria empadronat falsament a Portugal per beneficiar-se d'una política fiscal que grava menys les grans fortunes, però la legislació espanyola obliga a demostrar que s'hi resideix al menys 183 dies a l'any per triar sota quina administració declarar.
Els paradisos fiscals -més de 100 arreu del món- són peça clau en l'evasió fiscal i, en el cas català, Andorra hi juga un paper cabdal mantenint encara el secret bancari. El principat hi té dipositats entre 2.700 i 3.500 milions d'euros de subdits espanyols. L'any passat, experimentant un creixement del 3000%, la Guàrdia Civil va decomissar fins a 2'5 milions d'euros sortint del país.

El recurs al paradís fiscal va acompanyat de la particular proliferació de nacionalistes sobtades. De fet, la tenista Arancha Sánchez Vicario és fiscalment andorrana, com Montserrat Caballé. El pilot català de F1 Pedro Martinez de la Rosa, com l'espanyol Fernando Alonso o el tenista Carlos Moya, són fiscalment suïssos. De nacionalitat monaguesa és Àlex Crivillé. I sent jugador del FC Barcelona, Luis Enrique -fiscalment nacionalitzat suís. també- va ser expedientat l'any 2003 per no haver declarat 600.000 euros. Els diners corresponien a pagaments realitzats per Nike Europe a la societat Fullforce Sport Limites, controlada pel jugador i amb seu a les Antilles holandeses, i havia evadit 270.000 euros en impostos.

Anecdòtica menció a banda mereix el cas de Sánchez Vicario. Entestada en que José María Aznar assistís a la seva boda, va comunicar a Hisenda el 2003 que regularitzava la seva situació per garantir l'assistència de l'expresident. Aznar hi va anar, però Sánchez Vicario no va passar comptes -un deute de 3,4 milions d'euros- fins el 2009, quan el Tribunal Suprem va dictaminar-ho. L'anècdota està descrita al llibre "Estado fiscal y democracia" de qui fou director de l'Agència Tributària amb el gabinet Aznar, Ignacio Ruiz-Jarabo. Al llibre descriu també com Florentino Pérez, president del Real Madrid, va pressionar Enrique Giménez Reyna -l'aleshores secretari d'Estat d'Hisenda del PP i posteriorment imputat com a cervell de la trama 'Gescartera'- per a que aturés, sota l'amenaça d'aturar la Lliga professional, les investigacions sobre futbolistes d'elit. El darrer episodi d'aquesta mena es va escriure al Mundial de Sudàfrica, quan els jugadors de la selecció espanyola van rebre una prima personal de 600.000 euros que van decidir declarar a Sudàfrica. Allà tributaven al 23% mentre a l'Estat al 43%, el que va suposar per a cada jugador un estalvi de 132.000 euros.

De Lienchenstein a Suïssa, del HSBC al LGT: 1.600 defraudadors descoberts
Fraus massius que cauen ràpidament dels titulars, estafes que mai se sap com acaben i que acaben sovint en impunitat i corrupcions sobre les quals es força un rapid oblit. Doble moral, doble economia i doble fiscalitat i una única impunitat sobre elits multireincidents- Lienchenstein i Suïssa el 2009 i 2010 són les dues clarianes paradigmàtiques del quart fosc del frau fiscal. Dues filtracions -no cap investigació oficial- van deixar al descobert 1.600 defrauadadors descoberts. Delinqüència d'alta volada fiscal i coll blanc. D’aleshores ençà, però, s’ha blindat sempre la seva identitat i se’ls hi ha ofert discrecionalment la possibilitat de solucionar-ho amistosament amb una ‘segona oportunitat’ (amb declaracions complementàries exemptes de sanció penal o administrativa). I encara avui no està resolt l’engima de com ha acabat tot plegat. Fortunes que han incorregut en delictes fiscals milionaris i que, segons els inspectors d’Hisenda aplegats a GEHTSA, han tingut un escandalós “tractament privilegiat” i “condescendent”. Més encara, assenyalen, en un moment de crisi, retallades i noves càrregues impositives a través de l’augment de l’IVA i el IRPF, és a dir de recàrrega fiscal sobre les rendes del treball i el consum.
En el cas suís, que esclatà el juny de l’any passat, es varen descobrir 3.000 comptes opacs propietats de ciutadans de l’Estat espanyol, dipositats al HSBC per un valor de 8.000 milions d’euros i que afectaven directament 1.500 persones. Hisenda, però, va centrar-se en 659 casos. La primera carta que va remetre, una invitació a regularitzar la situació sense costos penals, no la va respondre cap dels afectats. Només quan es va incoar expedient sancionador, van començar a arribar les respostes. A dia d’avui, s’han recuperat 220 milions d’euros defraudats. Malgrat el silenci ferri, fonts properes a la investigació han aclarit que al llistat “estan totes les grans fortunes que es puguin imaginar”. Hi ha nombrosos polítics, empresaris i financers implicats, entre ells el pare d’Emilio Botin, president del Banc Santander. I fins tot han surat detalls de com es va arribar a estendre el pànic en el si de l’establishment: un empresari madrileny va tancar la seva mansió i va marxar a l’estranger, remetent a Hisenda els bitllets de vol com a prova que ja no vivia a l’Estat.
Només un any abans, havien estat descobertes 200 comptes opacs de ciutadans espanyols al Lienchtenstein Global Trust Group (LGT). Hisenda va instar a regularitzar la situació a 67, dels quals només un 20% ho han fet. Entre els enxampats destacaven 7 ciutadans catalans amb dipòsits no declarats al paradís fiscal. Es tracta de Josep Bas Puig, empresari català del sector químic (frau de 4,2 milions); Luis Gari Sentmenat, administador d'una empresa náutica a Barcelona (frau de 7'98 milions); l’arquitecte barceloní Alfredo Arribas (frau de 311.471 euros); Enrique Clapers Alegre, de l’alta societat catalana (frau de 296.905 euros); l’empresari del sector de la decoració Jaume Graells (frau de 1,2 milions d’euros) o l’auditor vinculat al sector editorial Jorge Serra Murtra (frau de 313.442 euros).

El setè dels catalans enxampats no és cap altre que Artur Mas Barnet, pare de l’actual president de la Generalitat, Artur Mas, per un frau de 823.262 euros. Del compte era beneficiari, el 2002, el mateix Artur Mas fill, aleshores conseller d’Economia i Finances de la Generalitat. 

De la mateixa operació també en resultaran expedientats el cantautor Alejandro Sanz –paladí de la lluita contra la pirateria informàtica-, l’industrial basc Alenadro Legarda (director de la totpoderosa CAF) o Carlos Meier (exdirectiu de Segundamano i fundador de l’Instituto de Empresa).

El penyasegat de la impunitat efectiva
Tots dos casos certifiquen, però, que contra el frau fiscal massiu continuat no hi ha estris adients per eradicar-lo. Els dos afers demostren clarament la feblesa i la manca de mitjans: la descoberta no va ser pa fruit d’investigacions pròpies sino de filtracions, compravendes de diskettes i casualitats. En el cas dels comptes al LGT de Lienchenstein, l'origen és la venda de les dades de 5.828 evasors (amb un patrimoni total de 5.000 milions deuros) realitzada per un extreballador de l’entitat, Heinrich Kieber, als serveis secrets alemanys. Entre ells, constaven el 67 ciutadans de l’Estat espanyol expedientats. Alemanya en va facilitar les dades. El cas suís d’HSBC és idèntic: en aquell cas és un extreballador qui ven les dades a l’Estat francés, que les traspassa la hisenda espanyola.
Una dinàmica similar s’ha viscut en els casos més sonats de corrupció dels Països Catalans. A la trama Gürtel, el fet que tota la comptabilitat tafurera estava en un disc dur extraible; en el cas del saqueig de Millet al Palau de la Música, per una denúncia inicial feta des de dins. I per acabar, cal no menystenir que els expedients finalment incoats es caracteritzen després per llargues dilacions judicials, eficaçment gestionades per buffets d’advocats de luxe. La darrera mostra fefaent és el cas Hisenda, “exemple de cobdícia i brutícia” segons el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled d’una trama que subornaba inspectors a canvi de liquidacions favorables.

El judici va trigar 12 anys a celebrar-se oi aquest estiu se n’ha fet pública la sentència. Dotze processats han estat condemnats a elevades penes de presó d’entre 6 i 13 anys, entre ells Josep Llúis Núñez, l’advocat Juan José Folchi o l’excap d’Inspecció d’Hisenda a Catalunya a Catalunya Josep Maria Huguet. Tots els condemnats, però, són al carrer.

És el punt sobre la i. De la i d’impunitat. Hannah Arendt ho teoritzava a 'Els origens del totalitarisme': des de l'Edat Mtjana, els codis de conducta, de càstig i repressió que s'apliquen a la resta de la societat mai no afecten els delictes de les elits. Protegides sempre per un circuit de poder que condueix indefectiblement a la seva impunitat. Al segle XXI, les portes giratòries que vinclen poder estatal i poder econòmic segueixen ben obertes i operatives. I mentre la crisi s'abona per la multitud de baix, els pocs de dalt segueixen acumulant riquesa i evadint-la. Delinquint en els angles cecs del capitalisme opac.
 

28/11/11

El monòleg censurat sobre la reialesa, 1994 (VOSE)

Ara en versió subtitulada, "El treball de la reialesa", 
el monòleg de l'escriptor Quim Monzó que va portar enormes conseqüències en el seu moment.


La Casa Real va expressar la seva protesta oficial per les "opinions ofensives" abocades contra la corona al programa; es va donar per fet que la protesta es referia en particular al monòleg de Monzó, a més de la imatge de la infanta Elena al fons del decorat, que era habitual al programa. Uns dies més tard de la tempesta política i periodística que va causar la protesta real, Monzó anava a ser el convidat de "El pitjor programa de la setmana" de Wyoming en La 2: l'adreça de RTVE va vetar el programa per comptar amb el polèmic convidat i va acabar per suprimir-ho de la programació en negar-se els responsables a renunciar a la presència de Monzó. Tots dos successos van posar en dubte la independència de les televisions públiques i especialment van deixar en evidència el poder de la corona sobre els mitjans de comunicació.
Desgraciadament, als vídeos del monòleg que circulen per la xarxa els falta el final. He trobat un enregistrament de Ràdio Klara (València) on es va llegir el monòleg temps despues, així que al final del vídeo pròpiament dit he afegit la lectura de la part que faltava (1.55 min) perquè pugui apreciar-se el contingut del monòleg sencer. "Personis humanes" 42 (Tv3), 20-1-1994. Subtítols en castellà afegits, V.O.S.I., subtitulada en espanyol.
****************

"El Mundo", dissabte 22 de gener de 1994.
La Casa Real considera ofensiu un espai de Tv3 sobre la infanta Elena --
XAVIER DOMINGO BARCELONA.- El cap de la Casa del Rei, Fernando Almansa, va dirigir una carta al màxim responsable de la Corporació Catalana de *RTV, (CCRTV) Joan Granados, en la qual protesta per les «opinions ofensives» abocades contra la Casa Real en un programa emès el dijous pel canal públic Tv3. En la seva carta, segons un portaveu del Palau de la Zarzuela, Almansa expressa «la seva protesta i el seu disgust per la forma com pel contingut» del programa Personis *humanes, que presenta Miquel Calçada, «*Mikimoto». En opinió del cap de la Casa del Rei, al programa es van abocar «judicis superficials i malintencionats, que contenien opinions ofensives contra la Casa Real». El programa Personis *humanes, que dirigeix el periodista Miquel Calçada «*Mikimoto», utilitza habitualment la imatge de la Infanta Elena en un vídeo que forma part del decorat i que s'alterna amb fotografies del líder palestí Yaser Arafat i una periodista que presenta un programa per a sordmuts. PROTAGONISTA.- Personis *humanes va estar dedicat a la Infanta Elena i, entre els convidats, figuraven Angel Colom, secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), la periodista Teresa *Berengueras i el *heraldista Armand de *Fluvià. L'emissió es dedicava especialment a parlar de la infanta Elena a propòsit dels actuals i insistents rumors sobre les seves properes noces amb el jove aristòcrata espanyol Jaime de Marichalar. [...] Un altre dels col•laboradors del programa, l'escriptor Quim Monzó, va explicar que les activitats normals de les Infantes són «muntar a cavall, prendre el sol i esquiar», i va afegir, bromejant, que per això, quan la Infanta Elena va sofrir un accident en caure de la seva muntura «va demanar la baixa laboral». [...]Pel que sembla, «*Mikimoto» la té presa amb la infanta Elena, i des de fa diversos programes surt la seva imatge al costat de la de l'humorista. «Mikimoto», hàbilment, no es va ficar anit amb la Família Real, però va interpel•lar al públic amb preguntes de la guisa: «Casarem a aquesta noia?» o «Creuen de debò que aquest Marichalar la farà feliç?», amb tonillo irònic i suscitant cada vegada la riallada de l'estudi..

Un gran recull de Toklaw el 24/12/2007

18/11/11

El Far

No és gaire probable que el futur
faci excepcions insòlites i atorgui
als qui el viuran l´honor de capgirar-ne
les constants que a hores d´ara l´anuncien.
Cal preparar-se, doncs, per viure un temps
amb problemes, carències, injustícies
més intensos pels menys afavorits,
com ha passat d´ençà que el món és món
i els humans que hi vivim ens n´hem fet amos.


El far és lluny, en un paratge agrest
d´una bellesa abrupta, colpidora.
Resulta molt difícil arribar-hi;
però compensa de l´esforç poder
contemplar el mar, immens, acollidor,
i l´horitzó incitant, sempre assequible,
i escoltar el vent i l´aigua que compassen,
sense malmetre´ls gens, el gran silenci.


Aquest poema és un espai pel somni.


Miquel Martí i Pol
Llibre de les solituds
foto al far de Tarragona, 17 de Novembre del 2011.
es un far reacondicionat com a museu, lo tenien al Delta del Ebre abandonat.

17/11/11

Què és ESCONS EN BLANC ?

¿Qué es ESCAÑOS EN BLANCO?


Última actualización el Viernes, 04 Noviembre 2011
Es un partido político que ofrece al ciudadano un voto válido de protesta.

¿A quién va dirigido?

A quien no se siente representado por ningúna otra opción política.

¿Qué pasa si voto a Escaños en Blanco (Eb)?

Tu voto es computado y tenido en cuenta realmente en el reparto de escaños. Por tanto, el voto a Escaños en Blanco esparecido pero mejor que el voto en blanco.

Programa

El único punto del programa es:
  • Dejar vacíos los escaños que pudieran corresponder al partido, sin tomar plena posesión del cargo y, por tanto, evitando los costes para las arcas públicas que eso supone.
Político cayendo

Ésto que hacéis, ¿es legal?

, es plenamente legal y mantiene el escaño vacío toda la legislatura.
El candidato electo no participa en forma alguna ya que, al no tomar plena condición del cargo, tampoco se tienen derechos ni obligaciones como diputado, senador, concejal, etc. Así se libra a los candidatos electos de una pérdida de tiempo en los plenos y supone un ahorro para todos; ya que se carece también de derechos a sueldos, dietas y otros beneficios (despachos, teléfonos, información privilegiada). El partido tampoco se financia según la ley de partidos. El compromiso en no suponer un gasto al contribuyente es máximo.

¿Funciona o es teoría?

Dos localidades: Foixà (2 concejales) y Gironella (1 concejal), ya cuentan con sus primeras concejalías vacías por decisión de sus habitantes en las pasadas municipales del 22M.
Los 3 políticos que se han quedado sin silla son:

Elecciones 20N

Presentamos candidatura de cara a las elecciones generales al Congreso y Senado del 20N de 2011. En 23 circunscripciones Escaños en Blanco será una opción democrática más.
Papeleta al Congreso por Salamanca
Ejemplo de Papeleta al Congreso por Salamanca

Escons en Blanc és…

més útil que l’abstenció!
major protesta que el vot nul!
millor que votar en blanc!

Votant al partit Escons en Blanc podràs buidar el Congrés i el Senat!
Busca la nostra papereta!

Qui som?

Què és Escons en Blanc?
Escons en Blanc és un formació política creada amb la voluntat de donar representació a aquells ciutadans demòcrates que, descontents amb la feina dels seus representants, no troben en cap llista electoral una alternativa que els satisfaci. Partint d’aquesta premissa, ens presentem a les eleccions amb la intenció de deixar buit qualsevol escó que puguem arribar a assolir, renunciant a tot tipus de remuneració personal derivada d’aquest fet.
Amb la posada en marxa d’aquesta iniciativa, pretenem:
  1. Fer visible, de manera inequívoca, el descontentament amb la classe política d’una part important de la ciutadania que no s’hi sent representada.
  2. Captar l’atenció dels mitjans de comunicació i de la societat en general amb una acció original i innovadora, alhora que democràtica, que contribueixi així a generar un debat públic centrat en els dèficits del nostre sistema de representació.
  3. Pressionar la classe política i els seus partits per tal que s’esforcin molt més a desenvolupar la seva activitat amb ètica i respecte, promovent iniciatives de govern i legislatives que fomentin la participació dels ciutadans més enllà dels comicis que se celebren cada quatre anys.

És necessari un partit com Escons en Blanc?
Elecció darrera elecció, molts ciutadans han volgut mostrar el seu malestar mitjançant el vot en blanc, el vot nul o l’abstenció. Aquestes opcions, però, han resultat ineficaces per dues raons:
  1. La seva escassa repercussió mediàtica, malgrat les xifres gens menyspreables que han arribat a assolir.
  2. La seva indefinició, pel fet que la normativa electoral no assigna cap representació ni significació concreta a aquestes opcions i això fa que qualsevol significat que se’ls vulgui atribuir es difumini entre els molts possibles (vot de càstig, vot de conformitat, indiferència, indecisió, oblit, consigna política…).
Tampoc s’ha d’oblidar que, degut al nostre sistema de repartiment de representació (basat en l’anomenada llei d’Hondt), el vot en blanc, en la mesura que no és computable, només perjudica els partits petits. I també fóra bo recordar que, encara que els partits reben subvencions segons el nombre de vots obtinguts, el fet que la participació baixi no té per què suposar que els seus ingressos s’hi vegin afectats en la mateixa mesura: l’any 2008, per exemple, es va aprovar un increment d’un 20% dels pressupostos destinats al finançament dels partits.
Resulta evident, doncs, que cal una nova eina per tal de canalitzar aquest malestar. I Escons en Blanc ho és.

Quin és l’origen d’Escons en Blanc?
Escons en Blanc no surt del no res. És, en realitat, la continuació d’un altre partit, Escons Insubmisos, que va donar per finalitzada la seva activitat l’any 2007.
A començaments de l’estiu de 2008, poc després que el projecte d’Escons Insubmisos hagués arribat a la seva fi, la majoria de persones que n’havíem estat al front durant la seva darrera etapa comprenguérem que la decepció i la frustració que havíem patit no podien, de cap manera, submergir-nos en la resignació. Enteníem que una iniciativa com la d’Escons Insubmisos era massa original, massa engrescadora, massa necessària com per permetre que desaparegués emportant-se tot allò que amb tant d’esforç s’havia aconseguit. En cinc anys, sense subvencions, sense donacions, sense quotes, amb mitjans precaris, gairebé sense cap repercussió mediàtica, havíem passat d’obtenir 731 vots a les eleccions municipals a Barcelona (maig de 2003), a obtenir-ne 12149 a tota Catalunya a les eleccions al Senat (març 2008). Per a nosaltres era massa recorregut com per vèncer la temptació de reprendre de nou el camí.
D’aquesta manera, vam decidir crear un nou partit que intentés recuperar el buit que Escons Insubmisosdeixava. Un gran contratemps també pot ser interpretat com una gran oportunitat. Així, durant mesos, vam debatre i reflexionar plegats, intentant trobar la via per dissenyar una nova estructura que fos capaç de, aprofitant la valuosa experiència acumulada, superar i prevenir errors o dificultats del passat. Es tractava de perfeccionar el model que ja coneixíem.
El resultat de tot aquell procés va ser doble. Per una banda, un nou manifest que simplificava i clarificava el missatge, encara que respectant al 100% l’essència dels objectius, de l’ideari que va guiar les accions i l’esperit d’Escons Insubmisos durant la tota seva trajectòria. Per l’altra, uns nous estatuts que establien un marc executiu i organitzatiu pensat per poder adaptar-se a un futur creixement del col·lectiu que esperàvem s’aniria produint (tal i com ja venia succeint en els darrers temps d’Escons Insubmisos), assegurant a la vegada nivells més elevats de participació i operativitat en la presa de decisions.
Podem dir que Escons en Blanc és com una botiga que, havent romàs un temps tancada, va obrir de nou al públic després d’haver aprofitat el parèntesi per renovar la façana, canviar el rètol (nom inclòs), pintar les parets d’un altre color, modernitzar la instal·lació elèctrica i reorganitzar el mobiliari. Els treballadors i, el que és més important, el producte que ofereix, però, segueixen sent els mateixos.
En definitiva, Escons en Blanc és i vol ser l’hereu natural d’Escons Insubmisos, en la mesura que recupera tota la feina feta abans per fer que el projecte continuï avançant.

Com funciona Escons en Blanc?
Tal i com marquen els seus estatus, l’Assemblea General, formada pel conjunt dels seus militants, és el màxim òrgan de representació d’Escons en Blanc i en ella en recauen totes les competències. Cap decisió important no es pot prendre sense el consentiment de l’Assemblea General.
La gestió del dia a dia, però, corre a càrrec del Consell Executiu, des del qual es dissenyen estratègies i es posen en marxa accions encaminades a la consecució dels objectius del partit, respectant sempre les directrius marcades pel l’Assemblea General.
Actualment, el Consell Executiu d’Escons en Blanc està format per:
Sebastià Llorach – Coordinador
Ricard Blancafort – Secretari
Manel Bosch – Tresorer
Toni Ramon – Comunicació
Joan Ramon Serra – Campanya


El projecte d’Escons en Blanc, té data de caducitat?
Sí. El nostre desig és poder iniciar un procés que condueixi a una necessària modificació de la llei electoral, en el sentit de reconèixer el dret dels electors a fer ús d’un tipus de vot específic i exclusiu pensat per a tots aquells ciutadans demòcrates que, descontents amb la feina dels seus representants, no trobessin en cap llista electoral una alternativa que els satisfés. Aquest vot hauria de ser computat com el d’una candidatura més i, cas d’aconseguir alguna representació, aquesta es materialitzaria en forma d’escons buits. Escons en Blanc s’autodissoldrà quan aquest objectiu hagi estat assolit.